Dosyalarla Ve Klasörlerle çalışma

Dosyalarla ve klasörlerle çalışma

Dosyalarla ve klasörlerle çalışma

Bu makalede

Dosya, bilgi (örneğin, metin, görüntü veya müzik) içeren bir öğedir. Dosya açıldığında, birisinin masasında veya dosya dolabında bulabileceğiniz metin belgesi veya resme benzeyebilir. Bilgisayarınızda, dosyalar simgesine bakarak dosya türünü tanımayı kolaylaştırmak üzere simgelerle gösterilir. İşte, yaygın olarak kullanılan bazı dosya simgeleri:

Dosya simgelerinin resmiBirkaç dosya türünün simgesi

Klasör, içine dosya depolayabileceğiniz bir kapsayıcıdır. Masanızda binlerce kağıt dosya olsa, ihtiyaç duyduğunuz bir dosyayı bulmak neredeyse imkansız olurdu. Bu nedenle, kişiler genellikle dosya kağıtlarını dosya dolabındaki klasörlere depolarlar. Bilgisayarınızda klasörler aynı şekilde çalışır. İşte, yaygın olarak kullanılan bazı klasör simgeleri:

Klasör simgelerinin resmiBoş klasör (sol); dosya içeren klasör (sağ)

Klasörler diğer klasörleri de depolayabilir. Bir klasörün içinde bulunan klasörler genellikle alt klasör olarak adlandırılır. İstediğiniz kadar alt klasör oluşturabilirsiniz ve klasörlerin her biri istediğiniz kadar dosya ve ek klasör içerebilir.

Dosya ve klasörlerinize erişmek için kitaplıkları kullanma

Düzenlendiğinde sıfırdan başlamanız gerekmez. Dosya ve klasörlerinize erişmek ve bunları farklı şekillerde düzenlemek için, bu Windows sürümünün yeni bir özelliği olan kitaplıkları kullanabilirsiniz. Dört adet varsayılan kitaplık listesi ve normal olarak ne için kullanıldıklarıyla ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Belgeler kitaplığı. Sözcük işlemci belgeleri, hesap tabloları, sunumlar ve diğer metinle ilgili dosyaları düzenlemek ve yerleştirmek için bu kitaplığı kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Belgelerinizi yönetme.

    Varsayılan olarak, Belgeler kitaplığına taşıdığınız, kopyaladığınız veya kaydettiğiniz dosyalar Belgelerim klasöründe depolanır.

  • Resimler kitaplığı Dijital fotoğraf makinesi, tarayıcı ya da diğer kişilerden gelen e-posta ile elde ettiğiniz dijital resimlerinizi düzenlemek ve yerleştirmek için bu kitaplığı kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Resimlerinizi düzenleme.

    Resimler kitaplığına taşıdığınız, kopyaladığınız veya kaydettiğiniz dosyalar, varsayılan olarak Resimlerim klasöründe depolanır.

  • Müzik kitaplığı Bir ses CD'sinden kopyaladığınız ya da Internet'ten indirdiğiniz şarkılar gibi dijital müziklerinizi düzene koymak ve düzenlemek için bu kitaplığı kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Müziğinizi yönetme.

    Müzik kitaplığına taşıdığınız, kopyaladığınız veya kaydettiğiniz dosyalar, varsayılan olarak Müziğim klasöründe depolanır.

  • Videolar kitaplığı Dijital fotoğraf makinesi veya video kameranızla oluşturduğunuz klipler veya Internet'ten yüklediğiniz video dosyaları gibi videolarınızı düzenlemek ve yerleştirmek için bu kitaplığı kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Videolarınızı yönetme.

    Videolar kitaplığına taşıdığınız, kopyaladığınız veya kaydettiğiniz dosyalar, varsayılan olarak Videolarım klasöründe depolanır.

Belgeler, Resimler veya Müzik kitaplıklarını açmak için, Başlat düğmesini Başlat düğmesi resmi ve ardından Belgeler, Resimler veya Müzik öğesini tıklatın.

Başlat menüsünün resmiOrtak kitaplıkları Başlat menüsünden açabilirsiniz

Kitaplıklar hakkında daha fazla bilgi için bkz. Kitaplıklarla çalışma.

Pencere bölümlerini anlama

Bir klasörü veya kitaplığı açtığınızda, onu bir pencerede görürsünüz. Bu pencerenin çeşitli bölümleri, daha kolay şekilde Windows'da gezinmenize veya dosya, klasör ve kitaplıklarla çalışmanıza yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Aşağıda tipik bir pencere ve bölümleri yer almaktadır:

Belgeler klasörünün resmi

Pencere bölümü

Ne işe yarar

Gezinme bölmesi

Kitaplıklara, klasörlere, kaydedilen aramalara ve hatta sabit disklerin tamamına erişmek için gezinti bölmesini kullanın. En sık kullanılan klasörlerinizi ve aramalarınızı açmak için Sık Kullanılanlar bölümünü kullanın; kitaplıklarınıza erişmek için Kitaplıklar bölümünü kullanın. Klasörlere ve alt klasörlere göz atmak için Bilgisayar klasörünü de genişletebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Gezinti bölmesiyle çalışma.

Geri ve İleri düğmeleri

Önceden açtığınız diğer klasörlere veya kitaplıklara, geçerli pencereyi kapatmadan gitmek için, Geri düğmesini Geri düğmesinin resmive İleri düğmesini İleri düğmesinin resmi kullanın. Adres çubuğunu klasörleri değiştirmek için kullandıktan sonra bu düğmeler adres çubuğuyla birlikte çalışır (örneğin, önceki klasöre geri dönmek için Geri düğmesini kullanabilirsiniz).

Araç Çubuğu

Dosya ve klasörlerinizin görünümünü değiştirme, dosyaları CD'ye yazma veya dijital resim slayt gösterisi başlatma gibi genel görevleri gerçekleştirmek için araç çubuğunu kullanın. Araç çubuğunun düğmeleri yalnızca ilgili görevleri gösterecek şekilde değişir. Örneğin, bir resim dosyasını tıklatırsanız, araç çubuğu bir müzik dosyasını tıklattığınızda gösterdiği düğmelerden farklı düğmeler gösterir.

Adres çubuğu

Farklı bir klasöre veya kitaplığa gitmek ya da bir önceki klasör veya kitaplığa dönmek için adres çubuğunu kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Adres çubuğunu kullanarak gezinme.

Kitaplık bölmesi

Kitaplık bölmesi, yalnızca siz bir kitaplıktayken (örn. Belgeler kitaplığı) görüntülenir. Farklı özelliklerle kitaplığı özelleştirmek veya dosyaları yerleştirmek için kitaplık bölmesini kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. Kitaplıklarla çalışma.

Sütun başlıkları

Dosyaların dosya listesinde düzenlenme şeklini değiştirmek için sütun başlıklarını kullanın. Örneğin, dosya ve klasörlerin gösterildikleri sırayı değiştirmek için sütun başlığının sol tarafını tıklatabilirsiniz veya dosyaları farklı yöntemlerde filtrelemek için sağ tarafı tıklatabilirsiniz. (Sütun başlıklarının yalnızca Ayrıntılar görünümünde kullanılabildiğini unutmayın. Ayrıntılar görünümüne nasıl geçileceğini öğrenmek için bu konu altında bulunan 'Dosya ve klasörleri görüntüleme ve yerleştirme' başlığına bakın.)

Dosya listesi

Burada, geçerli klasör veya kitaplığın içeriği görüntülenir. Bir dosyayı bulmak için arama kutusuna yazı yazarsanız, yalnızca geçerli görünümle eşleşen dosyalar (alt klasörlerdeki dosyalar da dahil) görüntülenir.

Arama kutusu

Geçerli klasör veya kitaplıkta bir öğeyi aramak için arama kutusuna bir sözcük ya da tümcecik yazın. Yazmaya başladığınız anda arama başlar—bu nedenle, örneğin, "B" yazarsanız, adı B harfiyle başlayan tüm dosyalar dosya listesinde görüntülenir. Daha fazla bilgi için bkz. Dosya veya klasör bulma.

Ayrıntılar bölmesi

Seçili dosyayla ilişkilendirilmiş en yaygın özellikleri görüntülemek için ayrıntılar bölmesini kullanın. Dosya özellikleri yazar, dosyayı son değiştirdiğiniz tarih ve dosyaya eklemiş olabileceğiniz her türlü açıklayıcı etiket gibi dosyaya ilişkin bilgilerdir. Daha fazla bilgi için bkz. Dosya özelliklerini değiştirme.

Önizleme bölmesi

Birçok dosyanın içeriklerini görüntülemek için önizleme bölmesini kullanın. Örneğin, bir e-posta iletisini, metin dosyasını veya resmi seçerseniz, bir programda açmadan bunların içeriklerini görüntüleyebilirsiniz. Önizleme bölmesini göremezseniz, önizleme bölmesini etkinleştirmek için araç çubuğunda Önizleme bölmesi düğmesini Önizleme bölmesi düğmesinin resmi tıklatın.

Dosya ve klasörleri görüntüleme ve yerleştirme

Bir klasörü veya kitaplığı açtığınızda, dosyaların pencerede görüntülenme şeklini değiştirebilirsiniz. Örneğin, daha büyük (ya da daha küçük) simgeleri ya da her dosyayla ilgili farklı bilgi türlerini görmenizi sağlayan bir görünümü tercih edebilirsiniz. Bu tür değişiklikleri yapmak için, araç çubuğunda Görünümler düğmesini Görünümler düğmesinin resmi kullanın.

Görünümler düğmesinin sol tarafını her tıklattığınızda, dosyalarınızın ve klasörlerinizin gösterilme şeklini beş farklı görünüme değiştirir: Büyük Simgeler, Liste, dosya hakkında birkaç bilgi sütunu gösteren Ayrıntılar adlı bir görünüm, Döşemeler adlı küçük simge görünümü ve dosyanın bazı içeriklerini gösteren İçerik adlı bir görünüm.

Görünümler düğmesinin sağ tarafındaki oku tıklatırsanız daha fazla seçime sahip olursunuz. Dosya ve klasör simgelerinin boyutunda hassas ayar yapmak için kaydırıcıyı yukarı veya aşağı taşıyın. Kaydırıcıyı hareket ettirdikçe simgelerin boyutunun değiştiğini görebilirsiniz.

Görünümler listesinin resmiGörünümler seçenekleri

Kitaplıklarda, dosyalarınızı farklı yöntemlerle yerleştirerek bir adım ileri gidebilirsiniz. Örneğin, Müzik kitaplığında dosyaları tarza (Caz ve Klasik gibi) göre yerleştirmek istediğinizi varsayalım:

  1. Başlat düğmesini Başlat düğmesi resmi ve ardından Müzik'i tıklatın.

  2. Kitaplık bölmesinde (dosya listesinin üstünde), Yerleştirme biçimi yanındaki menüyü ve ardından Tarz'ı tıklatın.

Dosyaları bulma

Kaç dosyaya sahip olduğunuz ve nasıl düzenlediğinize bağlı olarak, bir dosyayı bulmak yüzlerce dosya ve alt klasörlere göz atmak anlamına gelebilir (kolay bir iş değil). Daha az zaman ve çaba harcamak istiyorsanız, dosyanızı bulmak için arama kutusunu kullanın.

Ara kutusunun resmiArama kutusu

Arama kutusu, her pencerenin en üst kısmında bulunur. Bir dosyayı bulmak için aramanız için başlangıç noktası olarak en anlamlı klasör veya kitaplığı açın, arama kutusunu tıklatın ve yazmaya başlayın. Arama kutusu, yazdığınız metni esas alarak geçerli görünümü filtreler. Arama teriminiz dosyanın adıyla, etiketleriyle, diğer özellikleriyle ya da metin belgesi içindeki bir metinle eşleşiyorsa, dosyalar arama sonuçları olarak görüntülenir.

Dosyayı özelliğe göre (dosya türü gibi) arıyorsanız arama kutusunu ve ardından arama kutusunun hemen altındaki tercihlerden birini tıklatarak yazmaya başlamadan önce aramayı daraltabilirsiniz. Bu işlem arama metninize size daha doğru sonuçlar verecek bir arama filtresi ("tür" gibi) ekler.

Aradığınız dosyayı görmüyorsanız, arama sonuçlarının altındaki seçeneklerden birini tıklatarak tüm arama kapsamını değiştirebilirsiniz. Örneğin, Belgeler kitaplığındaki bir dosyayı arıyor ancak bulamıyorsanız, aramayı diğer kitaplıklara genişletmek için Kitaplıklar'ı tıklatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Dosya veya klasör bulma.

Dosya ve klasörleri kopyalama ve taşıma

Bazen, dosyaların bilgisayarda depolandığı yeri değiştirmek isteyebilirsiniz. Dosyaları başka bir kişiyle paylaşmak için, örneğin farklı bir klasöre taşımayı veya çıkarılabilir medyaya (CD'ler veya bellek kartları gibi) kopyalamayı isteyebilirsiniz.

Çoğu kişi, sürükle ve bırak olarak adlandırılan bir yöntemi kullanarak dosyaları kopyalar veya taşır. Taşımak istediğiniz dosya veya klasörün bulunduğu klasörü açarak başlayın. Ardından, farklı bir pencereye taşımak istediğiniz klasörü açın. Her ikisinin de içeriğiniz görebilmeniz için pencereleri masaüstünde yan yana yerleştirin.

Daha sonra, dosyayı veya klasörü birinci klasörden ikinci klasöre sürükleyin. Tüm yapılması gereken bu kadardır.

Dosyanın bir pencereden diğerine nasıl sürüklendiğini gösteren resimBir dosyayı kopyalamak veya taşımak için bir pencereden diğerine taşımak için

Sürükleyip bırakma yöntemini kullanırken, bazen dosya veya klasörün kopyalandığını, bazense taşındığını fark edebilirsiniz. Bir öğeyi aynı sabit diskte depolanan başka bir klasöre sürüklüyorsanız, aynı konumda dosya ya da klasörün iki kopyasının olmaması için öğe taşınır. Öğeyi farklı konumda olmayan bir klasöre veya CD gibi çıkarılabilir medyaya sürüklerseniz, öğe kopyalanır.

İpuçları

  • Bir dosya veya klasörü kitaplığa kopyalar ya da taşırsanız, kitaplığın varsayılan kaydetme konumuna depolanır. Kitaplığın varsayılan kaydetme konumunun nasıl özelleştirileceğini öğrenmek için bkz. Kitaplığı özelleştirme.

  • Dosyayı kopyalamanın veya taşımanın başka bir yolu dosya listesinden gezinti bölmesindeki klasör veya kitaplığa sürüklemektir, böylece iki ayrı pencere açmanız gerekmez.

Dosyaları oluşturma ve silme

Yeni dosya oluşturmanın en yaygın yolu bir program kullanmaktır. Örneğin, bir sözcük işleme programında metin belgesi veya video düzenleme programında film dosyası oluşturabilirsiniz.

Bazı programlar, açıldıkları anda bir dosya oluşturur. Örneğin, WordPad'i açtığınızda, boş bir sayfayla başlatılır. Bu, boş (ve kaydedilmemiş) bir dosyayı temsil eder. Yazmaya başlayın ve işinizi kaydetmeye hazır olduğunuzda Kaydet düğmesini WordPad'deki Kaydet düğmesinin resmi tıklatın. Gösterilen iletişim kutusunda ileride dosyayı yeniden bulmanıza yardımcı olacak bir dosya adı yazın ve ardından Kaydet'i tıklatın.

Programların çoğu varsayılan olarak dosyaları Belgelerim ve Resimlerim gibi ortak klasörlere kaydeder, böylece bir sonraki defa dosyaların bulunması kolay olur.

Artık bir dosyaya ihtiyacınız olmadığında, bellekte yer açmak ve bilgisayarınızın istenmeyen dosyalarla dolmasını önlemek için söz konusu dosyayı bilgisayardan kaldırabilirsiniz. Bir dosyayı silmek için, dosyayı içeren klasörü veya kitaplığı açın ve dosyayı seçin. Klavyenizde Delete tuşuna basın ve ardından Dosyayı Sil iletişim kutusunda Evet'i tıklatın.

Dosyayı sildiğinizde, geçici olarak Geri Dönüşüm Kutusu'na depolanır. Geri Dönüşüm Kutusu'nu, yanlışlıkla silmiş olduğunuz dosya veya klasörleri kurtarmanıza olanak sağlayan bir güvenlik ağı olarak düşünün. Bazen, istenmeyen dosyalarınız tarafından kullanılan sabit disk alanının tümünü geri kazanmak için Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmalısınız. Nasıl olduğunu öğrenmek için bkz. Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kalıcı olarak silme.

Var olan bir dosyayı açma

Dosyayı açmak için çift tıklatın. Dosya genellikle, o dosyayı oluşturmak veya değiştirmek için kullandığınız programda açılır. Örneğin, bir metin dosyası, sözcük işleme programınızda açılır.

Ancak, durum her zaman böyle değildir. Örneğin, resim dosyası çift tıklatıldığında genellikle bir resim görüntüleyicisi açılır. Resmi değiştirmek için farklı bir program kullanmanız gerekir. Dosyayı sağ tıklatın, Birlikte Aç'ı ve ardından kullanmak istediğiniz programın adını tıklatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder